Sulkapallo liikuntamuotona

Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa (kaksinpeli) tai kaksi paria (nelinpeli). Nelinpeliä, jossa parin muodostaa mies ja nainen, kutsutaan sekanelinpeliksi. Sulkapallossa tarkoitus on pelata palloa verkon yli vastapuolen rajojen sisälle, siten että vastustaja ei saa palautetuksi palloa takaisin.

Sulkapallon lentorata vaikuttaa hyvin voimakkaasti pelin luonteeseen. Sulkapallo lähtee liikkeelle hyvinkin kovalla vauhdilla. Toisaalta sulkapallolla on hyvin suuri ilmanvastus, joten se on suhteellisen helppoa lyödä vastustajan takarajalle niin, että se on lyötävissä vasta aivan kentän takaosassa.

Kenttä

Sulkapallokenttä on 13,40 metriä pitkä sekä 5,18 metriä leveä kaksinpelissä ja 6,10 metriä nelinpelissä. Kummallakin kenttäpuoliskolla on kaksi syöttöruutua, joiden eturaja on verkosta 1,98 metrin päässä. Kaksinpelissä syöttöruutujen takaraja on sama kuin kentän takaraja, ja nelinpelissä syöttöruudun takaraja on 76 senttimetriä takarajasta kentälle päin.

Kenttäpuoliskot erottavan verkon yläreuna on laidoilta 155 senttimetrin ja keskeltä 152,4 senttimetrin korkeudella. Verkkopylväät ovat nelinpelisivurajojen kohdalla.
Lähde: Wikipedia

TALIHALLIN
LAHJAKORTTI

Miten ihanan
liikuttava lahja!

Kenelle sulkapallo sopii

Sulkapallo sopii kaikenikäisille ja -tasoisille. Varsinkin nuorille lapsille sulkapalloharrastuksen tarjoama monipuolinen liikunta antaa loistavat eväät motoriikan ja muiden taitojen kehittämiseen. Sulkapallo kasvattaa kestävyyttä ja lihasvoimaa sekä lisää reaktiokykyä.

Sulkapallopeliin kuuluvat nopeat suunnan vaihdokset, mahdolliset hypyt ja monipuolinen liikkuminen palloa tavoiteltaessa, jolloin luustoon kohdistuu iskuja monesta eri suunnasta. Pelaajan koordinaatio, tasapaino ja notkeus kehittyvät. Näillä tekijöillä on suuri merkitys osteoporoosin ennalta ehkäisynä. Perinteisten kansatautien ennalta ehkäisyyn sulkapallo on myös erinomainen liikuntamuoto.

Tarvittavat välineet ovat maila, pallo ja vaaleapohjaiset sisäpelikengät. Maila on kevyt ja aloittelijan pallona muovinen on hyvä kestävyytensä vuoksi. Taitojen kehittymisen myötä voi siirtyä pelaamaan sulkaisella pallolla. Matalat sisäpelitossut takaavat turvallisen pelin. Pelivaatetukseksi käy esim. shortsit tai verkkarit ja t-paita.

Tutustu lajiin ja sääntöihin tarkemmin Suomen Sulkapalloliiton sivuilla.

Suomen Sulkapalloliitto logo